Mathantverket Vuollerim
Arctic Artisan Food House                                

 GENUINT MATHANTVERK

Vi gör en av världens godaste ostar av mjölken från en av världens mest sällsynta kor.

Tänk att en liten ort med 800 invånare, långt uppe i norr, kan konkurrera med flera hundra av världens osttillverkare. Låt oss presentera Gärda, Asta, Rosa och resten av gänget. Här i Vuollerim finns ett trettiotal nyfikna och keliga fjällkor som betar fritt och mjölkas varje morgon och kväll. Mjölken blir sedan fjällkoostar som bevisligen är något av det bästa man kan njuta av. De har redan fått fina utmärkelser. Färskosten Hjortron & Kvanne har utsetts till Sveriges godaste ost och den vällagrade Gärda har ett VM-brons. Kanske har du aldrig sett en fjällko? Det är inte så konstigt, det finns bara 600 kor kvar i världen. Men vi gör allt för att rasen inte ska försvinna. Därför måste vi pyssla om dem, ge dem stora ängar att beta på och mjölka dem. Resultatet är en av världens godaste ostar. Utmärkelsen är lika sällsynt som våra fjällkor.  


 


 


Mejeriet förädlar unik fjällkomjölk från Vuollerim gård till läckra fjällko-ostar såsom lagrad hårdost, färskost, kaffeost, yoghurt samt fil. Mejeriet invigde sjätte juni 2018 och inryms i Mathantverkshuset. Byggnationer med café, delikatessbutik samt ett livsmedelsgodkänt tillverkningskök är planerat. 

Mat - rätt i tiden. Mathantverk från Polcirkeln där varje produkt är handgjord med omtanke och kärlek. Mathantverket Vuollerim skapar genuint mathantverk från grunden. Här står mattraditioner och nyskapande med lokal produktion och bygdegemenskap i fokus. Företagets första fokus är produktion av den innovativa mat-idén Vuollerimrullen, som är en lokalproducerad delikatess med ett internationellt utseende och spännande lokal touch.